Daipswale

 

Geschiedenis

De muziekgroep Daipswale bestaat al meer dan 20 jaar en is toevallig ontstaan naar aanleiding van een themadag muziek op de basisschool in Muntendam. Er ontstond spontaan een muziekgroep, dat al snel een cassettebandje samenstelde met de titel Nije Grunngeger laidjes veur schoulkinder. Deze  groep is blijven optreden onder de naam Daipswale. De bezetting van de band is in de loop der jaren regelmatig veranderd maar het musiceren ging door.


Discografie

Het repertoire bestond al snel uit een avondvullend programma in en rond de Groninger streektaal. Er werden 2 cassettebandjes gemaakt: Kontrasten 1  in 1988 en Kontrasten 2  in 1993.


In 1996 verscheen de eerste CD, getiteld Laidjes veur hail gewone lu. Deze cd bestaat uit nieuwe, eigengemaakte liedjes, aangevuld met de 10 mooiste liedjes van de cassettes Kontrasten 1 en 2. Alle teksten zijn in het Gronings en Noorddrents. De inhoud draait om vier thema’s: Laandschop (landschap), Vrouger (vroeger), Toal (taal) en Dieverdoatsie (vermaak). Bij de cd hoort een uitgebreid tekstboekje met uitleg en woordenlijst.


In 2008 produceerde Daipswale de cd Wijs met Groningen. De muziek is van eigen hand en deels geïnspireerd op Ierse folksongs. De zelfgeschreven teksten zijn nu deels in Nederlands, het Gronings, en zelfs iets daartussenin, zeg maar Grollands. Wat de inhoud betreft staan de Groninger taal en cultuur centraal. De toon varieert van serieus tot humoristisch. Een mooi uitgevoerd tekstboekje bevat alle teksten en bijbehorende toelichting.


Huidige optredens

Momenteel bestaat Daipswale uit Wim en Geert Jan Dussel. Ze putten daarbij uit de rijke bron van de Daispwalenummers. Maar het programma kan volledig worden afgestemd op de wensen van de doelgroep.

 

Zuiken ie n mooi kado veur n vrund of familielid?

Of veur aine in of boeten Grunnen?

Koop din ons spaigelploatje Wies mit Grunnen!